Salep Orkide Yumrusu ve Salep Orkide Fidesi Dikimi
- TSÜP
- 21 Haz 2024
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 23 Eki 2024
Salep, hem lezzetiyle hem de sağlık yararlarıyla bilinen özel bir bitkidir, Özellikle kış aylarında sıcak bir salep içeceğiyle kendimizi şımartmayı çok severiz. Üretici olun veya olmayın bireysel olarak salep orkidesi bahçelerimizde mutlaka yer almalıdır.
Salep Yumrusu ve Salep Fidesi Dikimi hakkında bu yazımızda her şeyi bulabileceksiniz!
Salep Yumru Dikimi;

İlk adım, doğru salep yumrularını seçmektir, iyi bir verim almak için sağlam ve sağlıklı yumrular seçmelisiniz, Salep yumruları, genellikle Eylül, Ekim ve Kasım aylarında dikilir,
Dikim işlemi için bölgenizdeki iklimsel özellikleri göz önünde bulundurarak en uygun alanları tercih etmelisiniz, Salep güneş ışığı alan kısmen gölge alanlarda yetiştirilebilir.
Toprağınızı dikim öncesi iyice hazırlamak çok önemlidir, iyi drene olan bir toprakta
pH seviyesinin 6-7 arasında olduğundan emin olmalısınız, Ayrıca toprağa organik gübre eklemek, salep bitkisinin büyümesini destekleyebilir.
Yumruları dikerken dikkat etmeniz gereken en önemli noktalar ise dikim aralıkları ve yumruların toprağa bırakılma şekilleridir, Yumruları 5-10 cm aralıklarla, filizlenecek olan kısımlarını toprak yüzeyine bakacak şekilde dikebilirsiniz.
Derinlik olarak ise yine 5-10 cm derinlikte olması yeterli olacaktır, Yumruları diktikten sonra toprak nemini korumak için yeterli sulama yapmak da oldukça önemlidir, İyi bir sulama, salep bitkisinin sağlıklı bir şekilde büyümesine yardımcı olur.
Salep Fidesi Dikimi;

Eğer salep fidesi dikecekseniz, Dikim işlemi için bölgenizdeki iklimsel özellikleri göz önünde bulundurarak en uygun dönemi seçmelisiniz, Öncelikle Fideler yaklaşık 5-10 cm boyunda olduklarında en sağlıklı şekilde toprakla buluşur. Salep bitkisinin kökleri silindirimsi yapıda olduğu için hassastırlar, dikim aşamasında dikkatli olmalısınız çok fazla müdahale etmek, bitkinin sağlığını olumsuz etkileyebilir, Yüksek verim alabilmek için dikim aşamasının her evresini kontrol altında tutmalısınız.
Salep yetiştirirken bilmeniz gereken bir diğer önemli nokta ise hastalıklara karşı Salep bitkisinin korunmasıdır, Bitkiler, çeşitli zararlılar ve hastalıklar tarafından tehdit edilebilir. Salep bitkisi, mantar hastalıklarına karşı duyarlıdır, bu yüzden düzenli aralıklarla kontrol etmeniz faydalı olacaktır, Gerekli durumlarda doğal ilaçlar kullanarak bitkilerinizi koruyabilirsiniz.
Sonuç olarak, salep yumru ve fide dikimi, biraz sabır ve özen isteyen aynı zamanda oldukça eğlenceli bir süreçtir. Kendi salep bitkilerinizi yetiştirerek hem sağlıklı ve doğal bir içecek elde edebilir hem de bahçenizi canlandırabilirsiniz. Özellikle soğuk havalarda, ev yapımı salep içeceğinizi, sıcak havalarda ise kendi dondurmanızı yaparak sevdiklerinizi mutlu edebilir, bunun keyfini çıkarabilirsiniz. Şimdi kolları sıvayın ve salep bitkilerinizi yetiştirmeye başlayın! Unutmayın, doğanın sunduklarının tadını çıkararak hayatınızı sağlıklı ve daha renkli bir hale getirebilirsiniz.
Salep Yetiştiriciliğini profesyonel bir şekilde yapmak isteyen yeni Üretici adayları Portal' da kayıtlı Firmalardan Faturalı ürünler temin edebilirler, Tek yapmanız gereken Online Randevu hizmetleri sayfasından Bölgenize en uygun Firmayı bularak tercih ettiğiniz hizmet için ücretsiz randevular oluşturabilirsiniz!
Hep birlikte Sağlıklı günlere...
ben sahlep yetistiricisi değiğlim ama yetiştirmek istiyorum. Sakarya da olurmu bilmiyorum araştıracağım. Selamlar